Koç Üniversitesi’nin “26 ve 27. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni” çevrimiçi canlı olarak gerçekleştirildi. İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencisi İpek Bahar Ungan’ın 2020 yılı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi Burcu Magemizoğlu’nun 2021 yılı okul birincisi olduğu Koç Üniversitesi’nde, lisans ve lisansüstü eğitimini tamamlayan 2328 öğrenci mezun oldu. Törende konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, “Koç Üniversitesi’nin, dünyanın en itibarlı bilim yuvalarından biri haline geldiğini görmek ve bilmek, sizlerle beraber güzel ülkemizi bilim dünyasında yüceltmek en büyük ülkümüzdür. Bu konuda taviz vermeyeceğiz” dedi.
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da, “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin mükemmel bir ilim ordusuna sahip olmasının en az güçlü bir ordusu olması kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Yaklaşık 100 yıl sonra ne mutlu bize ki, yüce önderimizin işaret ettiği kuvveti, Koç Üniversitesi’nin tüm bileşenlerinde bir araya getirmeyi başardık ve daha da güçlendirmek yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.
Törenin konuk konuşmacısı olan ve hayatını dünyanın en yoksul insanları için sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine adayan tıbbi antropolog ve tıp doktoru Prof. Dr. Paul Farmer ise yeni mezunlara, “Her mezuniyette olduğu gibi, şimdi ‘muhteşem yalnızlığınızdan’ çıkıyorsunuz. Pek çoklarının ‘gerçek dünya’ dediği yere geri dönüyorsunuz. Elbette her zaman gerçek dünyanın bir parçasıydınız ve hepimiz gibi onun içinde kendinizi geliştirmek zorundasınız. Şimdi Bilim Kapısı’ndan geçin ve bu kapıyı hiç kapatmayın” diye seslendi.
Prof. Dr. Paul Farmer: “Daha İyi Bir Dünya İçin Çalışın. Yaşadığımız Dünyayı Asla Unutmayın”
Konuk konuşmacı Paul Farmer, “İster kampüste, ister kampüs dışında, ister Boğaz’ın doğusunda, ister batısında veya Türkiye’nin sınırları dışında olsun, siz mezunlar Bilim Kapısı’ndan çıkmaya hazır olun ve bu kapıyı kapatmayın. Siz mezunlar sadece yakın çevrenizi değil, çok daha geniş bir çevreyi düşünmek durumundasınız. Sadece kendi vatanınızı değil, hepimizin içinde yaşadığı ortak vatanımız olan dünyayı düşünmelisiniz. Tüm salgınlar yaşadıklarımız, bize sosyal dünyada yaşadığımızı hatırlatır ki, sizler de şimdi bu dünyaya dönüyorsunuz; aslında hiç terk etmemiş olduğunuz aynı dünyaya” dedi. Paul Farmer, mezuniyet sonrası öğrencilerin hayatlarını yakından ilgilendirdiğini düşündüğü üç noktaya değinerek, şöyle devam etti:
“Birincisi, mezun olduğunuz okulun misyonu bu ülkenin genç insanlarını anlamlı, etik bir yaşam için hazırlamak ve sizin günümüzde halen insanlığın başına dert olan sorunlara dair çözüm arayışlarına katkıda bulunmanızı sağlamak. Gerek terör, gerek iklim değişikliği, gerekse sağlık konusundaki eşitsizlikler olsun. Ancak yeteneklerinizin etki alanı sadece Türkiye ile sınırlı kalmamalı. Ülkenizin dünyadaki yerini hatırlamalısınız.
İkinci olarak, eğer daha iyi bir dünya kurmak istiyorsak, Koç ve Harvard üniversiteleri de dahil olmak üzere tüm üniversiteler eşitliğe odaklanmalı. Mezunları da öyle.
Üçüncüsü ise bir anlığına yakın geleceğe dair kendi planlarınızdan başınızı kaldırın ve paylaştığımız ortak ufuklara bakın. Hepimiz, içinde yaşadığımız dünyayı anlamak için daha fazla çaba göstermeliyiz. Sözlerimi bitirirken, sizlerle bana yol gösteren Türk hocamdan öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum. Harvard’da antropoloji profesörü ve aynı zamanda Koç Üniversitesi’nin kurucularından olan Nur Yalman bugün bizi dinliyor; Prof. Dr. Nur Yalman’ın bana harikulade derslerinde öğretmiş olduğu gibi, insanlık olarak üç ayrı dünyada değil, tek bir dünyada, hep birlikte yaşıyoruz ve bu çok karmaşık bir dünya. Zira küresel ve uzaklarda olan olayları anlamaya çalışırken, bir yandan yerel dünyaların da önemli olduğunu unutmamak zorundayız. Ve en önemlisi, Nur Yalman bize sosyal sorunların çözümlerinin de sosyal olması gerektiğini öğretti. Yani, karşı karşıya kaldığımız musibetler çoğu zaman birer doğal afet değil, kendi yarattığımız felaketler. Ve sevgili mezunlar, bu da demek oluyor ki, çatışmalar ve hastalıklarla dolu bir dünyada, varlığı insanların yaptıkları ve yapmadıkları nedeniyle tehdit altında olan bir gezegende kendinizi geliştirirken, dünyamızı da daha iyi hale getirmek için önünüzde pek çok fırsat olacak. Bugün ‘sizlerle’ olmama izin verdiğiniz için teşekkür ederim. Şimdi Bilim Kapısı’ndan geçin ve bu kapıyı hiç kapatmayın” diye konuştu.