Gezi

Boğazı Bekleyen Erguvanlı Yalılar

Erguvan zamanı boğaz turu

Yazı ve fotolar: Nalan Fidan Acıbadem Dergisi / Sayı:68/ Mayıs2019

Her yıl Nisan’ın ikinci haftasında erguvan rengine bürünür boğaz sırtları. Mayıs’ın ikinci haftasına kadar devam eder ve sonrasında erguvan dolu dallar yerini yemyeşil yapraklara bırakır. Erguvan ağacı önce erguvan çiçeklerine bürünür sonra kalp şeklinde yapraklara dönüşür.

Boğazda erguvan zamanı biz de turumuzu tamamladık. Gönüllü rehberimiz, anlatıcımız, Avukat Tayfun Kardeş ve Haydarpaşa Lisesi Spor Kulübü’nün değerli üyeleri ile Üsküdar İskelesi’nde buluştuk.  Şehirlerin kraliçesi İstanbul’da boğazı bir baştan bir başa Tayfun Kardeş’ten dinlediğimiz ilginç ayrıntı ve bilgilerle turladık. Bu şehrin mavisine, yeşiline, mimarisine ve tüm renklerine hayranlıkla bir kez daha şahit olduk.

Acıbadem Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nalan Fidan, gönüllü rehber Avukat Tayfun Kardeş ve Haydarpaşa Lisesi Spor Kulübü’nün değerli üyeleri ile…

İstanbul’a ve Boğaziçi’nin yalılarına denizden baktık, hikayelerini dinledik. 

İçinden deniz geçen bu şehirde denize yarenlik eden 600 kadar yalı var. Bunlardan 366 tanesinin tarihi yalı olduğu bilgisini veriyor Tayfun Bey. Boğaz sırtlarından eflatun, pembe renkler eşlik ediyor gezimize. Yalılar birer birer akıp geçiyor gözlerimizin önünden. Kandilli’de tam Edip Efendi Yalısı önüne gelince uyarıyor Tayfun Bey, boğazın en dar, akıntının en hızlı noktasında olduğumuzu. Edip Efendi Yalısı Osmanlı’da çok saygı duyulan bir hükümet görevlisinin adını taşıyormuş.

Edip Efendi Yalısı- Kandilli

Güzel demek yetmez, hepsi birbirinden estetik yalılar, camiler, yazlık sefaret binaları bir başka İstanbul yaşamını gözler önüne seriyor. Vaniköy’de rastladığımız bir Yalı Cami, Vaniköy Cami öyle sade, ama öyle heybetli ki, 1665’te köye adını veren Vani (Vanlı) Mehmed Efendi tarafından yapıldığını öğreniyoruz. 

Vaniköy Camii
Mahmut Nedim Paşa Yalısı- Vaniköy
Kanlıca Sırtlarında Erguvanlar
Mahmud Nedim Paşa Yalısı – Haremlik ve Selamlıklar – Vaniköy
Kanlıca’da Yalılar ve Erguvanlar
Kanlıca Tepelerinde Erguvanlar

Üsküdar’dan başlayan turumuz Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy, Vaniköy, Kandilli, Küçüksu, Anadoluhisarı, Kanlıca, Paşabahçe, Beykoz, Anadolu Kavağı, Anadolu Feneri ve Poyrazköy’e kadar uzandıktan sonra, Rumelikavağı, Sarıyer, Büyükdere, Kireçburnu, Tarabya, Yeniköy, İstinye, Emirgan, Baltalimanı, Rumelihisarı, Bebek, Arnavutköy, Kuruçeşme, Ortaköy, Beşiktaş ve yeniden Üsküdar kıyılarında son buluyor.

Hisar’dan Aşiyan Müzesi Önünden Erguvanlara Bakış
İstanbul Boğazı’nda Yalılar ile Erguvanlar iç içe…
Rumeli Hisar’ı önünde trafik, sahilde insanlar ve erguvanlar…
Rumeli Hisarı Önünde Erguvanlar

Ve Yahya Kemal Beyatlı’nın İstanbul için yazdığı dizeleri kulaklarımda çınlıyor.

“Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul!

Görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer.

Ömrüm oldukça, gönül tahtıma keyfince kurul!

Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer.

Nice revnaklı şehirler görülür dünyada,

Lakin efsunlu güzellikleri sensin yaratan.

Yaşamıştır derim, en hoş ve uzun rüyada

Sende çok yıl yaşayan, sende ölen, sende yatan.”

Teşekkürler Tayfun Kardeş ve Haydarpaşa Lisesi Spor Kulübü’nün değerli üyeleri, rehberliğiniz ve yol arkadaşlığınız için. Seneye erguvanlarla tekrar buluşmak dileğiyle…

ACIBADEM Dergisi / Sayı: 68 Mayıs 2019
Çengelköy’de Erguvanlar
Beykoz’da Erguvanlar
Boğaz’da Erguvanlar

Yazı ve fotolar: Nalan Fidan Acıbadem Dergisi / Sayı:68/ Mayıs2019

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı