Koşuyolu semt sakinleri yerel gıdaya ulaşmak için yola çıktılar
Aracısız yerel gıdaya ulaşma ve üretici – tüketici arasındaki ortak çıkarı gözetme adına yola çıkan Koşuyolu – Acıbadem – Altunizade – Barbaros semt sakinleri, kooperatif girişimi ile bir araya geldiler.
Koşuyolu Kooperatifi Girişimi adıyla çalışmalarını devam ettiren topluluk, “Komşunu Tanı, Çiftçini Tanı, Gıdanı Tanı” sloganıyla şehirde yerel gıdaya ulaşmakta zorluk çeken bizler için tüketimi örgütlemek adına pek çok faydalı çalışmaya imza atıyorlar.
Koşuyolu Kooperatifi hangi amaçla doğdu? Neden bir mahalle kooperatifi?
“Hedef, tüketici ile üretici arasındaki uçurumu ortadan kaldırmak.”
Bizler Koşuyolu, Acıbadem, Altunizade, Barbaros semt sakinleri olarak “Sağlıklı, yerel ve adil gıda” ya ulaşmanın temel bir hak olduğu bilinciyle yola çıktık. Tüketim tercihlerimizi ortaklaştırarak sağlıklı yaşamak için ihtiyacımız olan gıdamızı küçük üreticiden, doğrudan, kolektif olarak temin etmek temel amacımız.
“Gıda Egemenliği” kavramı mevcut tüketim alışkanlıklarımız içinde aşina olmadığımız bir kavram haline geldi. Oysa üreticinin ne üreteceğine, ne kadar üreteceğine ve kimin için üreteceğine kendi karar vermesi önemli bir haktır. Bu hakkı üreticiye tekrar kazandırmak, tüketiciler ile üreticiler arasında oluşan uçurumu ortadan kaldırıp birebir ilişki kurmak, aracıları ortadan kaldırıp kazancın tamamının üreticide kalmasını sağlamak bu işin ideolojik boyutu ve bizlerin tüm üretim süreci hakkında doğru bilgilere sahip olabilmek ve bunu şeffaf bir şekilde herkesle paylaşmak gibi bir hedefimiz var.
“Dünyayı değiştirmek istiyorsan işe önce kendinden başla” der Hintli lider Ghandi. Bizler de bu amaç doğrultusunda çalışmalarımıza kendimizden ve yaşadığımız semtten başlamanın doğru olacağını düşündük. “Komşunu Tanı, Çiftçini Tanı, Gıdanı Tanı” sloganıyla Koşuyolu Mahalle Evi’nde Ocak-Şubat aylarında 4 adet etkinlik düzenledik. Bunlar Doç. Dr. Yavuz Dizdar ile “Sağlık ve Beslenme İlişkisi”, Ziraat Yük. Müh. Arca Atay(EKODER) ile “Tohum, Tarım, Gıda”, Berin Ertürk (Bilge Çiftçi) ile “Sağlıklı, Yerel, Adil Tarım” ve Abdullah Aysu(Çiftçi-Sen) ile “Gıda Egemenliği” söyleşileriydi.
İlginin oldukça yoğun olduğu bu söyleşiler sayesinde bizim gibi düşünen ve bu yolculuğumuzda bize destek olmak isteyen çok sayıda komşumuzla tanıştık. Aramıza bizimle birlikte yürümek isteyen yeni gönüllüler katıldı.
Kurucular kimlerdir?
Kurucu Gönüllüler: İlhan Ölçer, Özge Akıncıbay Edman, Mesut Öztürk, Evren Bay, Müyesser Ünlü, Yüksel Demirtaş, Erdal Kuzucan, Mustafa Kemik, Gülser Kemik, Tunsel Özten.
“Daha fazla gönüllüye ihtiyacımız var.”
Kooperatif, işbirliği, aynı amaca yönelik kar amacı gütmeden beraber çalışmak demektir. Çalışmalarımızı “Kooperatif Girişimi” olarak başlattık ve devam etmekteyiz. Dolayısı ile şu an resmi mevzuata göre tanımlanmış bir tüketim kooperatifi tüzel kişiliğine sahip değiliz. Önümüzdeki sonbaharda nasıl bir yol çizeceğimize karar vermeyi planlıyoruz. Çalışmalarımıza aktif olarak katkı sağlayan, hepsi de yakın çevrede yaşayan gönüllülerimiz yaklaşık 10-12 kişi. Kooperatifleşmek için daha fazla gönüllüye ve özellikle de gençlere ihtiyacımız olacak.
Amacınıza ulaşmak için neler yapıyorsunuz?
“Türetici haline gelmek hedeflerimizden biri.”
Evde üretimi destekliyoruz ve bununla ilgili atölyeler yapıyoruz, önümüzdeki sene de yapmaya devam edeceğiz, çünkü hepimizin olabildiğince sağlıksız hazır gıdalardan uzak kalması gerekiyor. Gıdaya yabancılaşmaya karşı bir hareket olarak ürünleri ve üretim şekillerini iyi bilmek, ara ürünleri ortaya çıkarmayı öğrenmek yani, üretici/tüketici kelimelerinden türeyen yeni bir kavram olan, “türetici” haline gelmek de hedeflerimizden biri.
Bu yönde Nezih Gençler’in katılımı ile ekşi mayalı geleneksel ekmek yapımı ile ilgili iki atölye gerçekleştirdik. Katılım ve ilginin yüksek olduğu ekmek atölyelerimize seneye de devam etmeyi planlıyoruz. Ayrıca İpek Kuşçu ile çocuklara yönelik “Abur Cubura En Güzel Alternatifler” adlı atölyede çocuklara pratik ve sağlıklı frigo yapımını öğrettik.
Koşuyolu Yaşam Parkında “Semtimizin Çocukları için Sağlıklı, Yerel, Adil Gıda” sloganıyla düzenlediğimiz 23 Nisan Çocuk şenliğinde müzik dinletisi, ritim atölyesi, NEYYA Çocuk atölyesi, eğlenceli atletizm gibi etkinler gerçekleştirdik. Ayrıca Kadıköy Tüketim Kooperatifi de etkinliğe katılarak tadım standı açtı. Bu etkinlik sırasında, direkt olarak üreticiden ya da üretici kooperatifinden sağladığımız ürünlerden oluşan gıda paketlerinin dağıtımı yaptık.
Mahallemizdeki farkındalığı arttırmak amacıyla yaptığımız etkinliklerden bir diğeri de film gösterimleriydi. Geçen ay da Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık ile yine gündemdeki önemli bir konu “Gıda Güvenliği“ ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.
Tüm bu etkinlikleri, gönüllülerimizin emek ve fedakarlıklarıyla, etkinliklere katılanların yaptığı bağış ve yardımlarla kar amacı gütmeden götürmeye çalışıyoruz. Mekan temini konusunda verdikleri desteklerden dolayı, Koşuyolu Mahalle Evi ve Kadıköy Belediyesi yöneticilerine ayrıca teşekkür ederiz.
Sağlıklı, Yerel ve Adil Gıdaya ulaşma konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
“Üretici ziyaretleri yapıyoruz.”
Tüketimde yabancılaşmaya karşı çıkarak, endüstriyel tarım yerine küçük çiftçi tarımını destekliyoruz. Atalık tohumlar kullanan, kimyasal kullanmadan tarım yapan ve emeğin hakkını gözeten üreticileri bulmak, tanımak ve bu üretici ve üretici kooperatiflerini biz tüketicilerle buluşturmak amacıyla üretici ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Bunu yaparken de mümkün olduğunca en yakınımızda üretilen yerel ürünleri tercih ederek dağıtım zincirini kısaltmaya çalışıyoruz. Bu ziyaretler sırasında hem üreticiler ile tanışma hem de onların üretim yapma yöntemlerini gözlemleme şansımız oluyor. Bize ilk günden itibaren her konuda ilham ve destek olan Bükoop (Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi) ve Kadıköy Kooperatifi ile üretici ziyaretlerinden atölyelere birçok konuda iş birliği yapmak üzere çalışıyoruz. Türkiye’de hedefi bu yönde birçok üretim/tüketim örgütlenmesi var. Elimizden geldiğince ortak hareket edip güçlerimizi birleştirmeye çalışıyoruz.
Ayrıca Mayıs ayı içinde toplu siparişler verip çevremizde bu ürünlerin paylaşımını yaparak pratik anlamdaki çalışmalarımızı arttırdık. İki üreticiden yumurta temin edip paylaştık. Un siparişlerimizi ortak vermeye başladık. Bir mekanımız olduğunda ulaştığımız tüketici sayısı artacak ve halka büyüyecek muhakkak.
Sabit bir yeriniz var mı? Gönüllü olarak katılmak isteyenler size nasıl ulaşabilirler?
Şu an ürün dağıtımı yaptığımız sabit bir yerimiz yok. Öncelikle kooperatifin resmileşmesi gerekiyor. Bunun için de aktif destekçilerin sayısının artması şart. Semtimizde bir tüketim kooperatifimizin olmasını isteyen herkesi bize katılmaya davet ediyoruz.
Her hafta Salı günleri saat 19:30’da Koşuyolu Mahalle Evi’nde toplantımız oluyor. Ayrıca isteyenler bize @kosuyolukoop sosyal medya hesaplarından ulaşabilirler.
ACIBADEM Dergisi / Nalan Fidan / Haziran – Temmuz 2017 / Sayı: 60